• Kookpan
  • Koekenpan
  • Soeppan
  • Hapjespan of Wok
  • Stoofpan gietijzer
Kookpan
Dit mogen er 1 of meer zijn. Doorgaans zijn deze kookpannen van RVS
en worden ze gebruikt om in water ingrediënten te koken.
Dat kunnen groentes zijn maar ook vlees of kip of whatever...
Afhankelijk of ze een dikke bodem hebben, zou je in deze pan ook kunnen stoven.
Hiermee bedoelen we op lage temperatuur langere tijd bijvoorbeeld rundvlees laten sudderen (‘draadjesvlees’).
Een goed opgebouwde dikke pannenbodem geeft een mooi verdeelde warmtegeleiding,
wat noodzakelijk is voor sudderen.
De Nederlandse pannensets bestaan van oudsher standaard uit 4 pannen met diameter:
16 cm - 18 cm - 20 cm - steelpan 16 cm.
Aangezien het standaardgezin niet meer uit vader, moeder en 2 kinderen bestaat,
heb je tegenwoordig steeds meer OF kleinere pannensets OF grotere pannensets inclusief bijvoorbeeld een grote soeppan.
Pannenleveranciers bieden tegenwoordig diverse sets voor huishoudens van alleenstaanden, eenouder gezinnen, samengestelde gezinnen, senioren, studenten etc.

Koekenpan
Standaard 1 kleine koekenpan en 1 grote koekenpan.
Met of zonder antikleeflaag.
Meest gekocht met diameters 20cm, 24 cm en 28 cm.
Geschikt voor het bakken van vlees, vis en groentes maar denk ook aan eieren, omeletten, pannenkoeken e.d.
Anti-kleeflaag koekenpannen worden het meest gebruikt in Nederlandse huishoudens.
RVS koekenpannen zijn ideaal voor vlees maar toch minder populair omdat ze wat bakoefening vergen, vooral bij eiwitrijke producten als kip, ei en vis.
Er is discussie over de mate van giftigheid in antikleeflagen. Hoop Keukengemak kiest daarom met zorg pannenmerken uit die gifvrije antikleeflagen gebruiken.  

Soeppan
Inhoud variabel van 4 liter tot ca. 14 liter (en in de horeca heb je nog grotere soeppannen!).
Dit soort grote kookpannen zijn ook fijn voor het koken van mosselen, pasta, spinazie,
stamppotten, eenpansgerechten e.d.
Vanwege de grote inhoud is een goede warmte-opslag capaciteit in de pannenbodem van groot belang!

Hapjespan of Wok
Diameter doorgaans bij een hapjespan 24 cm - 28 cm, bij een wok diameter 28 cm - 34 cm
Beiden zijn ideaal voor eenpansgerechten. Vanwege de populariteit van de Aziatische keuken, de snelle garing en de beperkte tijd voor het dagelijks koken, is het daarom niet verwonderlijk dat het wokken niet meer uit de Nederlandse keuken is weg te denken.
De bodem van een hapjespan is groter dan de bodem van een wok en daarom ook geschikt voor het gebruik als een koekenpan. Meestal heeft een hapjespan ook een deksel om gerechten wat langer op laag vuur te stoven en om uitdroging te voorkomen.

Stoofpan of Braadpan
Meest verkochte diameters 24 cm, 28 cm of ovaal vanaf 28 cm ('ovaal' is praktisch voor rollade, kalkoen, wild etc).
Het fijnst om op lagere temperatuur langere tijd te sudderen is in een stoofpan van gietijzer.
Gietijzer heeft als eigenschap dat het mooi gelijkmatig warmte lang opslaat en verdeelt. Dan is zo'n pan als een 'oven' op het fornuis.... Het gewicht van gietijzer kan een nadeel zijn. Informeer in onze kookwinkel naar de 'lichtgewicht' alternatieven.

Pannenmerken uit onze kookwinkel >>